NYHET

     Olympus OMD E-M1 MK III

Liten kraftpakke spekket med innovasjon

Olympus lanserer i dag OMD Em-1 Mk III, en spennende oppdatering av Em-1 MK II. Bildet over er tatt med MK III og innebygget ND filter, en spennende funksjon på nyheten. Før jeg går inn mer på spesifikasjonene til den nye MK III, så har jeg lyst å si litt om hva som har skjedd siden forgjengeren, Olympus EM-1 MK II ble lansert. Det var nemlig knyttet store forventninger til lanseringen av EM-1 MK II, spesielt etter at kamera ble presentert på Photokina i 2016. Spesifikasjonene var helt ekstreme, og overgikk alt man hadde sett tidligere, se bare på dette;

 • RAW-opptak med 18 bilder pr. sekund og kontinuerlig AF i full oppløsning.
 • RAW-opptak med 60 bilder pr. sekund og AF på første bilde, i full oppløsning.
 • Nyutviklet 20,4 Mp CMOS-brikke
 • 4K video og 4K Cine med 30p eller 24p og opp til 237 Mbps datastrøm.
 • Inngang for mikrofon og utgang for hodetelefoner.
 • Fleksibel pekeskjerm.
 • TruePic VIII bildeprosessor med dobbelt firekjerner arkitektur.
 • 5-aksers bildestabilisator på bildebrikken med inntil 6,5 lukkertrinn korreksjon med 12-100 mm IS PRO.
 • 50 Mp høyoppløste multishot-opptak med 8 bilder.
 • Pro Capture sikrer øyeblikkelig lukkerutløsning med mulighet for 14 bilder bakover i tid.
 • Nytt AF-system med 121 kryssfølsomme faseregistrerendesensorer og bredt bildefelt.
 • AF følgefokus med klynge av sporingsfelter (Subject Tracking Cluster) på skjermen.
 • Lengre batteritid (440 bilder ihht. CIPA), og bare 2 timer lading. 
 • Ekstrem og velprøvd konstruksjon som tåler støv, kulde og vannsprut.
 • Lydløs elektronisk lukker
 • Fokusstacking, opptak der man utvider skarphetsområde med flere opptak satt sammen til et bilde.

I den nye OMD E-M1 MK III finner vi alle disse spesifikasjonene, samt nye spesifikasjoner og en oppgradert bildeprossesor, mer om det litt seinere. Mk II ble et veldig populært kamera for mange, og det var også det kamera jeg begynte med når jeg kom inn som Olympus Visionary i 2018. Etter MK II var det knyttet stor spenning til Olympus sin neste store kameralansering, hva kom nå ? Svaret fikk vi i 2019 da Olympus lanserte EM-1X. Et større kamera, der Olympus integrerte to batterier i huset. Ergometrisk var kamera en stor suksess, da den ligger utmerket i hånda. Kameraet kom med ytterliggere forbedret bildestabilisering, og den store nyheten nemlig muligheten til håndholdt High Res og innebygget ND filter. Dette var et hus rettet mot proffene som ønsket seg et større hus, med et godt stort grep, og mulighet for fotografering også vertikalt med alle knapper tilgjengelig i portrett modus. Du kan lese mer om min erfaring med EM-1X i denne artikkelen.

Fra venstre, OMD E-M1x, E-M1 III og E-M5 III.

Etter Em-1x kom Olympus med en etterlengtet oppdatering av OMD E-M5, nemlig E-M5 III. Dette er en nyhet det virkelig er verdt å bite seg merke i, mye av innmaten i E-M5 er nemlig fra Em-1 MK II, men i et mindre og rimeligere hus. Huset bruker samme sensor som du finner i de to toppmodellene til Olympus, EM1X og MK III. Sensoren gir deg 20,4 MP med gode dynamiske egenskaper. Kombinert med Olympus sin kvalitetsoptikk får man bildefiler av veldig god teknisk kvalitet ut av kamera. E-M5 III kom med en ny og kraftigere prosessor, noe som betyr at kamera kan oppdateres med nyere funksjoner som Olympus kunne finne på å putte inn i kameraet. Du finner alle de vanlige Olympus funksjonene i huset, samt en av markedets beste bildestabilisatorer, avanserte nattfunksjoner som Live Composit og høyoppløselige bilder på stativ på inntil 50 MB. E-M5 III har også en veldig god værtetting, her har faktisk Olympus satt en standard. Kameraet har USB-lading og kan lades opp med en strømbank. Grepet blir selvsagt mindre på et lite hus. Til E-M5 Mark III kan man derfor få kjøpt et lite grep som settes på kamera. Dette gir litt mer å holde i. Jeg har testet kamera i felt og må bare si at jeg trives overraskende godt med kamera, dette til tross for at jeg har voksne hender. Så dette er virkelig et kamera å sjekke ut dersom du er på jakt etter et lite og kompakt kamera til fjellturer, eller du bare ønsker ett lite og lett reise kamera. Størrelsen er litt mindre enn EM-1 MK II som til sammenligning veier 498 uten batteri. Vekten på E-M5 Mark III uten batteri er 366 gram, kamera er 85,2 mm høyt, 49,7 mm dypt og bredden er 125,3 mm. Verdt å nevne er at E-M5 Mark III bruker et mindre batteri, og med det også har litt mindre batterikapasitet.

Så endelig til nyheten Em-1 Mk III, hvor plasserer så denne seg i det landskapet som jeg nå har skissert. Vel kamerahuset er så og si identisk med Em-1 MK II i størrelse. Sensoren er den samme som i EM-1X med 20,4 MP MOS sensor, ifølge Olympus er det en redesignet sensor. MK III har en oppdatert prosessor, TruePic IX som skal matche EM 1X sine to prosessorer. Den kraftigere prosessoren har gjort det mulig for Olympus å putte flere av E-M1X sine funksjoner, som innebygget ND filter(Les mer Om ND filter her) og håndholdt høyoppløselig bilde på 50 MP inn i Em-1 Mk III ( Les mer om High Res her). Bildestabiliseringen er den samme som i EM-1X, 7.5 trinn med 12-100 mm. Autofokusen har også samme presisjon og hurtighet som E-M 1X. Nytt på Em-1 Mk III er Starry Sky AF, en spennende funksjon der kamera selv finner fokus på stjernene, og lar deg ta bilder av stjernehimmelen håndholdt eller med stativ. På Mk III er støvfjerning ytterligere forbedret med en unik coating som gjør at støv ikke fester seg på sensoren. 30 000 vibreringer i sekundet eliminerer all støvproblematikk. Også værtettingen på MK III er av det beste på markedet, dette er et kamera du kan ta med deg ut i all slags vær!

Nytt er også USB lading og en forbedret funksjonalitet for oppdatering av firmware. Også menyen er forbedret, MK II har arvet stjernemenyen fra E-M1X, slik at du kan sette opp din egen meny. Customfunksjonene er utvidet med en C4. Også joystick for flytting av fokuspunkter er på plass i MK III. EM-1 Mk III er kompatibel med HLD-9, ett ekstra batterigrep som passer både på MKIII og MKII.

 

I dag lanseres også Olympus ett nytt 12-45 Pro objektiv, lettere og mer kompakt en 12-40 2,8 og et PRO objektiv med værtetting.

EM1 MK III har fått en ekstra Custom 4 på toppen, og ART og Auto er tatt bort.

EM1 MK III har også fått en joystick for lettere å flytte på fokus, info har erstattet plassen til den tidliger menyknappen som nå er flyttet opp til venstre.

EM1 MK III kan lades med USB.

Fra testing i Flatanger på havørn, E-M1 Mark III med 300 mm 4.0, ISO 640 1/2000 sek.

Hønsehauk Nittedal, E-M1 Mark III med 300 mm 4.0, ISO 800 1/5 sek.