Etter overgangen til Olympus februar i år, så er det faktisk ikke noe jeg savner fra tiden med 24 x 36 formatet. Det er jo slik at hver enkelt må finne det utstyret som passer det han eller hun liker å jobbe med. For noen er et stort kamera med solid grep nødvendig, spesielt med store tunge teleobjektiver. Andre klarer seg fint med et mindre kamera. Og så er det noen som vil ha 50 MP, mens andre klarer seg med mindre. Bildet over er ilustrerende for hvordan jeg enkelte ganger jobber, uten mulighet til å sette opp stativ, er håndholdt eneste alternativ. Men det går fint det også, selv om det noen ganger kan være litt krøkkete.

Hva gjør man når motivet befinner seg nærmest utilgjengelig til ute i en fossende elv som her. Jo man plasserer ett bein på en stein, så langt ut i elva man klarer. Det hele med en overhengende fare for at støvelen skal fylles med isvann i hvilket øyeblikk som helst. Deretter balanseres kamera ytterst på tre fingre, på en arm som alt er strukket ut så langt det er mulig. Kamera støttes av høyrehånda, og så er det bare å lure pekefingeren ned på utløseren.

Så mye kåling må det ofte til for å få kamera i rett posisjon. Takket være en vribar skjerm bak på kamera kunne jeg stå krøkkete, og samtidig se hva jeg tok bilde av. For det var helt umulig å kikke i søkeren. I en slik situasjon, og for øvrig alle lignende situasjoner er det gull med vribar skjerm bak på kamera. En effektiv bildestabilisator i kamera, og samtidig stabilisering på objektivet (12-100) gir tilsammen 6,5 trinn. Det kommer veldig godt med når man balanserer på denne måten.

Med «micro four thirds» formatet til Olympus som jeg bruker er det heller ikke nødvendig å blende ned like mye som med 24 x 36 formatet. Det betyr at jeg får veldig god dybdeskarphet også på større blender. Det igjen gir en bonus med raskere lukkertider, som gjør håndholdt fotografering langt enklere på lave iso verdier. Og så er det selvsagt en fin bonus å slippe å kåle med et stort og tungt kamera.

Kai Jensen er Olympus Visionery siden februar 2018, det innebærer reising og foredrag for Olympus der Kai Jensen forteller om sine erfaringer med utstyret han bruker fra Olympus.