Etter mange år med litt for tung sekk har jeg nå blitt en gram-jeger. Det er ikke lenger like moro med baktung sekk, fylt opp med masser av tur og fotoutstyr. Et siste sted jeg kunne spare inn gram var selve sekken, 130 literes sekken min veier tross alt 4,5 kilo. Her kan det kuttes mye vekt. Men så var det dette med bærekomfort, et godt bæresystem må nødvendigvis veie litt. Spesielt dersom du skal bære 25 kilo pluss. Det betyr i praksis at skal man ha en lettere sekk, så må man også kutte ned kraftig på det man drar med seg. Spesielt dersom man i tillegg til nødvendig utstyr, også har mye tungt fotoutstyr med seg. For meg er jo hele poenget med å dra på tur, nettopp det å ta bilder, med det beste utstyret. Uansett var det et langt steg i riktig retning, da jeg først bestemte meg for å kutte ut den digre sekken, og heller sikte meg inn på en 7o liters sekk.

Det jeg ønsket var en 70-80 liters sekk med lavere egenvekt, men samtidig god bærekomfort. Etter mye googling dukket det opp en ryggsekkprodusent jeg aldri hadde hørt om, Aarn. Illustrasjonen under var jo ganske så beskrivende, og nøyaktig det jeg jaktet på.

Aarn, en ny måte å bære på.

Dette måtte jeg undersøke nærmere, firmaet Sqoop dukket opp etter noen søk i Google. Det viste seg at Sqoop er et norsk Aarn senter som tar inn alt av Aarn sekker og tilbehør. Sqoop er drevet av entusiasten Tommy, en ihuga friluftsmann som selv bruker Aarn sine sekker. Hjemme i Ski driver han butikken fra et lite anneks i sin villa. For å gjøre historien kort, så booket jeg en avtale med Tommy, reiste ut til Ski, der fikk jeg verdens beste service og kunne reise hjem med ny Aarn sekk. Men ville den fungere i praksis? Jeg var veldig skeptisk til skulderreimene som etter min mening var tynne. Jeg var også veldig spent på hvordan frontsekkene ville fungere på tur. Apropo frontsekker, så hadde Tommy et par frontsekker beregnet for fotoutstyr tilgjengelig. Disse er visstnok ikke lette å få tak i, så jeg følte meg litt ekstra heldig denne dagen. I frontsekkene som er polstret går det fint nedi en 70-200 2,8 sammen med en 100 mm Sigma macro, i den andre frontsekken et D810 hus med 14-24. I lokkene er det plass til batterier, filtere og snorutløser.

Aarn ryggsekk

Tross skepsis til skulderreimene, så er jeg begeistret for at noen har tatt tak i ideen med å lage en slik sekk, der vekten fordeles foran og bak. Frontsekkene har tynne stålpinner som går ned i hoftebeltet og fordeler vekten ned på hoftebeltet. For en naturfotograf er dette helt ideelt, man kan ha kamera og objekter fremme i frontsekkene, hele tiden lett tilgjengelig uten at man må ta av seg ryggsekken. Men ville dette funke i praksis? Sekken jeg valgte heter Effortless Rhythm Large. Den har to rom, begge er vanntette, det nederste har tilgang fra siden, hovedrommet har tilgang fra toppen. Jeg var også spent på hvordan dette ville fungere i praksis, på andre sekker jeg har brukt har det vært mulig å komme inn i sekken fra fronten i tillegg. Frontsekkene er Aarn frontsekker Photo Professional.

  • Man kan lese mer om sekken på produsentens hjemmeside Aarnpacks.com

  • Sqoop har også en imponerende side om Aarn  Sqoop

  • Nordic Outdoor i Arendal er importør i Norge, men selger ikke til privatkunder, kun butikker.

  • Pris hos Sqoop: Aarn Effortless Rhythm (Small eller Large), inkludert Aarn frontsekker Photo Proffesional 4 298,-

  • Et blogginnlegg med mine første erfaringer med sekken kommer!

XXL har også et lite utvalg av Aarn, men jeg anbefaler at du tar kontakt med Tommy på Sqoop og snakker med han mailto:tws@sqoop.no. Da får du hjelp til innstillinger, valg av modell og råd om tilbehør. Tommy bruker sekken selv på sine turer, og er kanskje den i Norge med mest erfaring på Aarn.

Ps: Dersom du tar turen til Tommy må du være obs på at han har mye mye mer en Aarn sekker i sin butikk. Her får du alt du måtte trenge av ultralett tur utstyr.

Frihet

En følelse av frihet sniker seg innunder huden den dagen man vandrer avgårde med alt nødvendig utstyr på ryggen. Frihet til å slå leir der man ønsker, frihet til å vandre hele dagen, frihet til bare å være til.

Foto: Kai Jensen

På tur i Jotunheimen, Melkedalen.