Innebygd ND filter

Iso 200, 7-14 mm på 7 mm, f/10, 1.0 sek. 2 step elektronisk ND filter.

E-M1X overrasket alle da det kom med innbygd elektronisk ND filter. For meg som fotograf er det nok et allsidig verktøy som kan brukes til mye. Kort fortalt gir et elektronisk ND filter deg muligheten til å få lengre lukkertider, uten at du behøver endre lukker, blender eller iso verder.

Tidligere måtte man sette kamera på laveste iso, deretter på minste blender, og så til sist sette filter foran objektivet for å få forlenget lukkertiden. Det er en del ulemper ved den gamle måten å gjøre dette på. Filter er utsatt for skader, de er kostbare, og du må selvsagt ha de med deg. I tillegg stjeler et filter noe skarphet. Så er det også en annen ulempe som kanskje ikke så mange tenker over. Når man bruker en veldig liten blender får man noe som heter diffraksjon, det vil si at objektivet ikke lenger tegner like skarpt som det objektivet gjør på sin optimale blender. Teknisk sett får man et bedre resultat ved å fotografere på optimal blender uten filter, og på base iso, det vil si iso 200 hos Olympus. Med innebygd ND filter kan man nettopp gjøre det, og samtidig få lengre lukkertider.

Slik tok jeg bildet over. Jeg er blitt veldig glad i å jobbe med skjermen vippet ut til siden som dette. Det åpner for muligheter og vinkler jeg tidligere ikke reflekterte over. Alt er bare så mye enklere, og jeg får kamera i posisjoner jeg tidligere bare kunne drømme om.

Under “Shooting menu 2” finner du ND filteret. Men gjør som meg og legg det under stjernemenyen, lag din egen meny med ND filter og annet du gjerne ønsker lett tilgjengelig.

Klikker du deg inn på ND filteret finner du fem step, som hver gir deg litt lenger lukkertid.

Du kan også velge om du vil se effekten av filteret live!

På bildet til høyre kommer forskjellene tydelig frem mellom MK II og E-M1X. Vi har fått en C4, altså enda et ekstra punkt der du kan lagre innstillinger du ønsker rask tilgang til. Hvis du legger ND filter på C1 trenger du bare vri rattet til C1 så er ND filter aktivert på den verdien du lagret. Ønsker du å endre verdien går du bare inn og endrer denne i menyen. Vi ser at det også er kommet en dedikert iso-knapp på E-M1X, samt at det på E-M1X er mulig å legge en Custom meny under +/- knappen, det er ikke mulig på MKII. Så dersom du ønsker kan C1 med ND filter legges lett tilgjengelig på denne knappen.

I tillegg til å gjøre rennende vann og vann ved eksempelvis sjøen silkemykt, så finnes det mange andre situasjoner der man kan være kreativ med lang lukkertid. Ved dyr og fuglefotografering kan man bruke ND filter for å få en lang lukkertid slik at man kan panorere dyr og fugler. 

Med innebygd ND filter er det enklere å oppnå lange lukkertider slik at man kan panorere fugler og dyr.

ICM Intentional camera movement er en annen spennende teknikk der man enten bare beveger kamera, eller så kan man bevege både fotograf og kamera. Det første er det enkleste, man trenger bare å prøve seg frem med litt veiving av kamera. Mer komplisert blir det når både kamera og fotograf skal forflytte seg samtidig, da tranger man en bil og en sjåfør. Sveiv ned ruta og veiv i vei, selvsagt gjøres dette på egen risiko.

Veiving med kamera, eller ICM “Intentional Camera Movement” åpner for nye bildeuttrykk med bilder fotografert på lange lukkertider.