Søkeren

Det skal være behagelig å se igjennom søkeren på kamera, og søkerbildet bør komme raskt frem. Den elektroniske søkeren på OM-D E-M1 Mark II kan konfigureres, slik at den oppfører seg akurat slik som du ønsker. Eller i dette tilfellet hvordan jeg som naturfotograf ønsker den skal oppføre seg. Innstillingene finner du i Custom meny I.

  • Custom meny I velg EVF Auto Switch. Jeg har satt denne til Off. Står den på vil søkeren bruker tid til å slå seg på når du tar den til øyet, den vil også justere brightnes automatisk dersom det kommer inn lys. Så jeg anbefaler å slå den av. Stikker fuglen plutselig hodet frem, eller elgen plutselig kommer løpende, så kan jeg miste bilde fordi det tar et halvt sekund før søkeren reagerer hvis den står på auto. Ps: For å kunne svitsje mellom søker å skjerm uten å lukke skjermen må knappen oppe til venstre for søkeren konfigureres slik: B / Button Function / velg knappen og klikk til høyre for ok. I view Selection velger du: Switches between Live View and Super Control Panel. When eye sensor is disabled switches between EVF and rear monitor.Videre har jeg disse innstillingene.
  • Custom meny I / EVF adjust/ Auto Luminance off.
  • Custom meny I / EVF Style: Her har jeg valgt Style 3. Hovedårsaken er at jeg her kan få opp vateret samtidig som jeg har histogrammet på skjermen.
  • Info settings, se siste avsnitt nederst på siden.
  • Custom meny I / EVF Grid settings. Hvis du har satt D3 Grid settings til OFF kan du få tilgang til innstillingene her. Ellers vil den være grået ut, i så fall må du inn og sette D3 Grid settings til OFF. Jeg har valgt den nederste rammen da den gir en fin linje oppe og nede som passer godt når man skal jobbe med landskap.OBS! For at søkeren og histogrammet skal vise korrekt eksponering, må D2 / live view boost være OFF.

Speilløst gir unike muligheter for opptak i total stillhet. Ingen kameraklikk som røper at her sitter det en naturfotograf. Den elektroniske søkeren gir også fotografen full kontroll på histogram og vater.

Ting skjer fort når man jobber som naturfotograf, og jeg ønsker ikke forsinkelser på søker når jeg tar det opp mot øyet for å ta bildet. jeg vil også ha full kontroll på fokus, så den er flyttet til knappen bak på kamera, les mer om dette her.

I menyen I som jeg til nå har snakket om finner vi en liten detalj som bare er helt fantastisk. Half Way Level du finner den under meny I.
Når den er aktivert vill et vater dukke opp i pluss minus linja nederst i skjermen. Slik kan man kontrolere at kamera står rett før man tar bildet.

Jeg jobber alltid med et halvt øye på histogrammet og et halvt øye på motivet. Gjennom søkeren gir histogrammet meg svar på om bildet blir for lyst, eller for mørkt. Da kompanserer jeg raskt ved å dreie på hjulet fremme på kamera, pluss eller minus på eksponeringen. Et lett trykk på utløseren gir meg svar på om horisonten er rett eller skjev.

PS: Det er et must å følge med på histogrammet, og ikke minst korigerere dersom det viser feil.

Info i søkeren

For å endre info som vises i displayet kan du trykke gjentatte ganger på INFO-knappen. Dette er veldig kjekt dersom du ønsker å ha full fokus på på motivet.

  • Meny D1 Info Settings –LV-Info. Førstevisningen er basis informasjon, den kan ikke velges bort eller endres. Deretter er det tre valg. Image Only: Du kan her velge om bildet skal vises uten noe info. Veldig kjekt dersom man bare ønsker fokus på motivet.  Custom 1: Her har jeg huket av for Histogram og Level Gauge (vater). Jeg har ikke huket av higlight & Shadow på Custom 1. det synes jeg forstyrrer mer en ønskelig, jeg har histogrammet som forteller meg om bildet er utbrent, eller mangler tegning i det sorte. Ønsker man Higlight Shadows kan dette legges inn på Custom 2. Kamera husker hvilken visning du hadde sist og starter der. Deretter er det fire ganger du kan trykke før du er tilbake der du startet. Valg 1 “basis info”, valg 2 “Image only”, Valg 3 “Custom 2”, Valg fire “Custom 3”. Du kan la være å huke av noe i Custom 1 og Custom 2 dersom du ikke ønsker å ha de med.

Juster brightnes i søkeren

Et godt tips er å justere ned brightnes på visningsbilde. Vi har med en elektronisk skjerm å gjøre, lik tv´n du har hjemme. Det er ingen som liker å se på en tv med alt for lyst bilde. Det er enda verre hvis bilde du ser i kamerasøkeren er for lyst, og derfor ikke viser alle bildedetaljene. Søkerbildet i E-M1 MK II synes jeg etter min smak er justert for lyst, samtidig som kamera har en tendens til å eksponere litt for mørkt. Man er med en slik innstilling nesten dømt til å få for mørke bilder, både fordi kamera eksponeringen er på den “sikre siden”, og fordi man lett vil kompansere med å undereksponere, nettopp for å få søkerbildet mørkere. Tanken bak er god, nemlig hindre at bilder blir utbrent i høylyset.

Det fine er at man kan ta kontroll over visningsbildet, i menyen går man til EVF Adjust, velger ok, setter Auto Luminance til OFF. Gå så ned på EVF adjust, hvis kamera ditt er satt opp etter mine preferanser, så må du kikke i søkeren mens du justerer, du kan justere fargetemperatur og brightness. Jeg har satt Brightness på mitt kamera på minus 7. Kanskje noen synes det blir for mørkt, da kan man prøve med -4 eller -5.  Fargetemperatur har jeg satt til -2. Har prøvd det under en fotoøkt og opplevelsen var som en ny verden!

Jeg er en histogramfreek som fotograferer med histogrammet. Jeg har lagt merke til at jeg ofte må plusse på litt på Olympusen, for å kunne løfte histogrammet opp på den lyse siden. Det er nemlig en fordel å få med seg mest mulig info på den lyse delen av histogrammet. Altså den delen som er til høyre. Undereksponerer man, så kutter man også ut mye info som ligger her. Denne infoen kommer ikke tilbake, selv om du gjør bildet lysere i ettertid.

Med brightness på -7 ser jeg detaljer i tåka, noe jeg ikke ville gjort med standardinnstillingene. Videre testing vil vise om den blir stående på minus 7, men så langt ser det veldig ok ut.