OM-D E-M1 MKII M.7-14 2.8, F 8.0, iso 64, 7 mm, 4 sekunder, Live View.

Live Composite og Live Time

Tilbake til begynnelsen av 2000 tallet kom digitalkamera for fullt, en spennende tid for oss fotografer. Nå kunne vi blant annet se det ferdige bildet bak på kamera displayet, samt sjekke om eksponeringen satt som den skulle. Dette var en  milepel innen fotografiet. Men Olympus stoppet ikke her som mange av de andre, de fortsatte utviklingen. Speilløst var en del av Olympus sin strategi, det åpnet for uante muligheter som fotografering i Live Time. I utgangspunktet en “gammeldags” tidseksponering, som nå får en helt ny anvendelse. Du kan sette kamera til Live view, starte Live Time, og så ta deg en kopp kaffe mens du ser bilde vokser frem bak på skjermen. Du har nå full kontroll på hvordan hele bildet blir eksponert. Bruk en snorutløser eller telefon til å avslutte opptaket når du måtte ønske. Du trenger ikke lenger gjette, eller regne ut hvor lang lukkertid du trenger, bare start opptaket og stopp når bilde ser lyst nok ut. Veldig gøy å bruke denne teknikken sammen med en lommelykt for å leke med lys, man kan da male frem modeller eller annet og hele tiden ha kontroll på sluttresultatet.

Olympus utviklet dette videre, og kom opp med en teknikk kalt Live Composite. Dette er en unik og revolusjonerende måte å drive tidseksponering på, med utgangspunkt i et “riktig” bilde, hvor kun lysere piksler blir lagt til underveis. Dermed kan man f.eks. beholde den perfekte mørkeblå kveldshimmelen mens man venter på nordlyset utover natten, med startrails, eller en lue over objektivet.

Slik gjør du

Først går du til “MManual Mode, så roterer du hjulet frem til 60 sekunder, deretter følger  BULB, bilde eksponeres så lenge utløseren holdes nede, du kan følge utviklingen av bildet bak på displayet, bilde tas når du slipper utløser. Et klikk til og du kommer til  Live Time, her er det ikke nødvendig å holde utløseren nede, du kan følge utviklingen av bildet bak på displayet. Eksponeringen avbrytes ved å trykke ned utløseren. Ett klikk til og du ender opp på Live Compositt. Videre innstillinger for de ulike funksjonene finner du i meny D2 som du kommer til ved å klikke meny. Står du foreksempel i Live Compositt og trykker på meny kommer du til innstillingene for Live Compositt.

Live Boost kan gjøre det enklere å se ting i mørket, det er to innstillinger.
D2 Live View Boost: On1 Prioriterer en forsiktig lysning av bilde, On2 Prioriterer visning av motivet i mørke omgivelser.

A3 Reset Lens, OFF. Hvis denne er satt til On vil objektivet stille fokus til siste innstilling hvis strømmen kuttes. Veldig kjedelig hvis man har jobbet litt for å stille fokus riktig, eller man glemmer å refokusere, da vil man ende opp med bare uskarpe bilder, så sørg for at denne er i OFF.

I menyen

Når Live Compositt er valgt, trykk på meny, en meny åpner seg der du kan sette eksponeringstiden du ønsker. Lukkertidene stilles inn direkte via menu-knappen, fra 1/2 – 60 sek. Uansett hvor lenge komposittprosessen har vart, blir en eventuell black-frame dermed aldri lenger enn 60 sek. Black-frame benyttes når du har satt på støyreduksjon i kamera. Et 1/2 sekund kan være i raskeste laget for å bruke teknikken i dagslys; det løses med et veldig tett ND-filter som gir deg lenger lukkertid.

En liten ting å tenke på  er å sette oppdateringssekvensen for skjermen. Det gjøres enkelt i Custom Menu E2. Under Live Time vil du se at på den laveste isoen vil kamera oppdatere seg opp til maks 24 ganger. Her kan du også velge velge å sette oppdateringen mellom 0,5 og 60 sekunder. En 24 minutters eksponering med 60 sekunders oppdatering vil gi 24 oppdateringer, altså hvert minutt. Alternativt hvis du setter 30 sekunder, så vil bilde oppdateres 24 ganger i løpet av en periode på 12 minutter, og vil ikke oppdateres de neste 12 minuttene. Det som nå skjer videre i Live Compositt, er at kamera vil starte og ta bilder fortløpende, alle med samme eksponering. Dersom det er et område på de nye bildene som har mer lys en de andre, så blir det lagt til i neste bilde og så videre. Og best av alt, det vil ikke brenne ut i høylys fordi eksponeringen baserer seg på den første grunneksponeringen.

Live Boost kan gjøre det enklere å se ting i mørket, det er to innstillinger.
D2 Live View Boost: On1 Prioriterer en forsiktig lysning av bilde, On2 Prioriterer visning av motivet i mørke omgivelser.

Gå til E2 i menyen, her finner du følgende.

  • Bulb/Time Timer, setter maks tid for hvor lang eksponering du kan ha, 1 min til 30 min.
  • Bulb/Time monitor, her kan du sette skjermen din lysere for å se bedre under eksponeringen.
  • Live Bulb, viser oppdateringsfrekvens ved gitte iso verdier. Iso low gir en oppdatering på 24 bilder som er maks.
  • Live Time, viser oppdateringsfrekvens ved gitte iso verdier. Iso low gir en oppdatering på 24 bilder som er maks.
  • Composite settings, eksponeringstid per bilde, summen av tid og valgt blender bestemmer eksponeringen.

Styr det hele fra telefonen

Husk at du kan styre og følge hele prosessen med Olympus Image Share. Da kan du beholde komforten i teltet/bilen/hytta/soveposen samtidig som du følger utviklingen på mobilen eller på nettbrettet. Perfekt til lyn, fyrverkeri, vann i bevegelse osv. Live Composite gir deg også raw-filer hvis det er valgt.

Et bilde fra den analoge tiden på 90 tallet. Den gang var det en bratt læringskurve, jeg satte opp kamera, valgte noen sekunders eksponering, litt belysning med lommelykt, og så var det bare å vente noen dager til filmen kom tilbake for å se om eksponeringen satt eller ikke. Med Olympus sin teknikk kunne jeg ha tatt en eksponering etter gatelyktene, deretter malt frem lys på grevlingen og avsluttet eksponeringen når jeg ble fornøyd. En helt ny verden av muligheter åpner seg.

Iso 64, Olympus 7-14 2,8 på blender 8. 0,8 sekunder-