M.ZUIKO DIGITAL ED
60mm 1:2.8 MACRO

 

Det er mye som imponerer med Olympus sin 60 mm macro. En liten lettvekter på bare 185 gram! Ikke la deg lure av størrelsen, dette er nemlig ett objektiv som leverer skarphet og kontrastgjengivelse helt i toppklassen. Kombinert med E‑M1 MARK II får man en utrolig god brukeropplevelse. Både kamera og objektiv er lite og lett, samtidig som skjermen bak på kamera enkelt kan vippes ut til siden. Kamera hviler lett i den ene hånden mens jeg fotograferer. Jeg slipper å trette ut nakken, eller klemme ansiktet flatt ned i bakken takket være skjermen. Kombinasjonen utnytter også den innebygde bildestabiliseringen i E‑M1 MARK II, hele 5,5 trinn. Makrofotografering stiller nemlig store krav til stødige hender for at opptaket skal bli skarpt. Og skarpt blir det med dette objektivet.

Jeg har også testet objektivet sammen med Macro Flash STF-8, en veldig god kombinasjon!
Les mer om fokusstacking og bruk av ringblitz sammen med 60mm makro.

Objektivet gir en sirkulær bokeh, en aning mer rektangulærformede sirkler kan også oppstå. Et intrykk av obektivets bokeh kan man få ved å kikke på bildene jeg har lagt ut her på siden, alle tatt med Olympus 60 mm makro.

Foto: Kai jensen

M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 MACRO

Olympus MK II Iso 200 60 mm F/2,8 1/200 sek

Olympus MK II Iso 200 60 mm F/2,8 1/6400 sek

Skarphet
Objektivet tegner veldig skarpt i senter på blender 2.8. På blender 4 får man enda litt mer skarphet både i senter og helt ut i hjørnene også 5,6 gir en ørliten forbedring i hjørnene, men litt avtagende skarphet i senter. Skarpheten er god opp til blender 8, etter det faller skarpheten svakt. Alt i alt er den optiske kvaliteten virkelig bra!

Autofokus
Rask og presis autofokus med mulighet for å begrense fokus til å jobbe mellom nærgrensa på 19 cm og 40 cm, det er dette arbeidsområdet jeg stort sett benytter. Objektivet har også en instilling for 1 til 1, det vil si at man raskt kan sette objektivet til å fokusere på nærgrensen. Til sist er det to muligheter til å sette begrensning fra 19 cm eller 40 cm til uendelig.

Filterdiameteren er 46 mm, og et polafilter kan være praktisk.

Portrettfoto
Objektivet har selvsagt andre anvendelsområder en makro. Det egner seg ypperlig til portrettfoto.

Solblender er ikke inkludert og må bestilles, en litt merkelig policy fra Olympus at man ikke lar dette følge med objektivet.

En superlett kombinasjon, som gjør makrofotografering til en fryd.

 

Bilder tatt med Olympus MK II og 60 mm makro.

We cannot display this gallery

Jeg synes det er veldig hyggelig hvis du tar deg tid til å legge igjen en kommentar, takk 🙂