E-M1 MK II med Olympus 300 4.0, F/4.0, 1/500 sek, iso 400.

Fugler i flukt

Fotografering av fugler som kommer susende gjennom lufta som et projektil krever mye av fotografen, og ikke minst krever det mye av kamera og objektiv. Jo mindre fuglen er, dess mer krevende. Du bør også ha et objektiv som fokuserer raskt, og et kamera med god følgefokus. I tillegg må det mye trening og feiling til før man knekker koden på “fugler i flukt”. Det første og viktigste er uansett å kunne oppdage fuglen tidsnok, først da har men en god sjanse til å finne den igjen i søkeren. Man må også til en viss grad kunne forutse fuglens flyge mønster. Deretter må man klare å holde fuglen i fokus, uten å ta øye bort fra søkeren.
Når man har funnet fuglen i søkeren er neste mål å få autofokus til å ta tak. Det vil si at kamera stiller skarpt på fuglen når du fokuserer med kamera. Deretter må kameraets følgefokus være av en slik kvalitet, at fokus henger på fuglen hele veien. Deretter er det fotografens oppgave å holde fokuspunktet plantet i fuglens øye, samtidig som kamera forsiktig “vris” i den retningen fuglen flyr. 

Som det fremgår er det en del å tenke på. Et kritisk punkt er hvordan kamera er satt opp. Først når alle parametere er satt riktig vil kamera fungere optimalt. Under følger en anbefaling til grunninnstillinger. Jeg forsker hele tiden på hva som er de beste innstillingene og tar gjerne imot tips dersom noe i oppsettet kan forbedres.

Firmwareoppdatering, det første du skal gjøre er å sjekke at du har siste firmware oppdateringen for både kamera og objektiv. Olympus kommer hele tiden med forbedringer på autofokus bildestabilisering med mer. Du må laste ned “Olympus Digital camera updater” Lenke til programvaren 

E-M1 MK II med Olympus 300 4.0, F/4.0.

Anbefalte kamerainnstillinger

Olympus MK II kan gjøre opptak både med og uten elektronisk lukker. Med følgefokus kan den elektroniske lukkeren skyte opp til 18 bilder i sekundet, med følgefokus og mekanisk lukker er hastigheten opp til 10 bilder i sekundet. En generell anbefaling går ut på at man øker andelen skarpe bilder ved å senke hastigheten fra 18 til 15, henholdsvis 10 til 8.

Obs! C-AF fra bilde til bilde fungerer bare i L-mode,  i H-mode stopper AF ved første eksponering.

 

Opptakshastighet
Olympus tilbyr en rekke opptaksmuligheter, du får frem valgene ved å trykke på knappen der det står HDR oppå venstre siden av kamera, se på bildet til høyre. Det du skal se etter for å fotografere på høy hastighet lydløst er en L med et hjerte ved siden av, jepp litt forvirrende da man kanskje ville tenkt på H for høy. Men på H vil følgefokus bare gjelde for første bilde. 60 bilder i sekundet burde i stedet het R for raketthastighet. Vel, hvis du velger L med et hjerte vil kamera gjøre lydløst opptak i opp til 18 bilder i sekundet. Men som nevnt tidligere, kan det lønne seg å senke denne til 15 for flest skarpe bilder.

Som det meste på Olympus MK II kan man skreddersy kamera til egne premisser. Så hvor mange opptaksmuligheter trenger du egentlig? Jeg anbefaler deg å gå inn på D1 og klikke på settings for ulike opptak og huke bort alle du ikke trenger. Da går det raskere å velge mellom de ulike opptaksmulighetene.

Continuos AF
Velg følgefokus, dette er et must for at fokusen følger fuglen. Klikk på AF og du får opp en rekke valg bak på skjermen, her velger du Continuous AF.

Low burst
Innstillingene for valgt skytehastighet finner du under Custom meny 1, L settings.

Hastighet
Hvis vi i tillegg senker hastigheten på “Low Burst” til 9, så gir vi autofokusen litt hjelp. Det samme kan gjøres dersom man velger elektronisk lukker, den kan senkes fra 18 bilder i sekundet til 15, eller lavere.

Valg av fokuspunkter

I nesten all min tid som fotograf har et punkts fokus vært en sikker vinner. Med et fokuspunkt kan jeg plante fokuspunktet i fuglens øye, for så å følge fuglens bevegelser med kamera. Hvis man kjører gruppe, kan plutselig et fokuspunkt stille skarpt på en vinge istedenfor fuglens øye. Og det er ingenting mer ergerlig å få skarpe vinger og uskarpe hoder. Her må man bare prøve seg frem, veksle mellom et punkts fokus og gruppe på f.eks. fem. Men ting er i endring, ny teknologi har gjort sitt til at man også må prøve seg mer på gruppefokus. Spesielt dersom fuglen eller dyret kommer rett i mot, vil det være en fordel med gruppefokus, gjerne alle 121. Men dersom fuglen flyr lavt over bølger, kan et fokuspunkt fort ta tak i bølgen istedenfor. Da må man snevre inn, enten til et punkt eller fem fokuspunkter som fungerer veldig bra.

Det kan lønne seg å teste ut C-AF+TR. Jeg har selv ikke fått testet ut denne skikkelig, funksjonen er visstnok ikke lenger bare en gimmick, men et reelt alternativ for å henge på noenlunde tydelige motiver i f.eks. tett vegetasjon. Bør brukes med ett fokuspunkt i midten, så man har kontroll på hva den skal forsøke å henge fast på. Antall valgte punkter påvirker ikke hvordan den følger motivet når det først er låst, da bruker den alle 121.

Ps: Ikke vent på at kamera skal finne igjen fokuspunktet, hvis kamera sliter, løft fingeren raskt fra fokusknappen og re fokusere, veldig ofte hjelper dette.

C-AF release priority

Et stort spørsmål er om C-AF release priority skal settes i off eller on mode. Innstillingene finner du under C1.
Det er kanskje letter å forstå Focus Priority, hvor kamera bare tar bilder når kamera har funnet fokus. Release priority betyr at kamera kan ta bilde, selv når den ikke har funnet fokus, eller rettere sagt du som fotograf kan bilde uansett om motivet er i fokus eller ikke. Ved å sette Release priority i on kan du være sikker på at du får tatt bilde, uansett om det er skarpt eller ikke.

Fuglefotografering er mye mer en kamerainnstillinger, det å få et skarpt bilde er en ting, men å skape bilder med det lille ekstra krever enda mer av fotografen.

Af-lock, AF Scanner og Af-sensity

Af-lock og Af-Sensity er det samme, som standard er de satt på 0, hvilket innebærer at auto-fokus arbeider akkurat passe.

Af-Lock
Af-Lock kan være med å gi det lille ekstra.

Du finner innstillingene under A1/C-AF Sensisivity

AF-Scanner
AF-Scanner har tre “mode”, alle med utgangspunkt i samme problemstilling, nemlig dersom motivet fremstår uklart, eller kontrasten er lav. I mode1 blir AF Scanner deaktivert og vil ikke en gang prøve i elendige lys situasjoner, i mode2 prøver AF Scanner seg en gang før den gir opp, og i mode3 er AF Scanner aktivert og den vil ikke gis seg før den har funnet noe den kan fokusere på.

Af- Scanner handler i første rekke om hvordan kamera oppfører seg i ikke ideelle lys situasjoner. Kort sagt bestemmer Af-Scanner hvor mye objektivet skal jakte på fokuspunktet i dårlig lys før det gir opp. Et alternativ for deg som fotograf er å slippe fokusknappen, dersom fokus ikke er oppnådd innen rimelig tid og re fokusere, noe jeg ofte benytter.

AF Limiter

Et avansert verktøy man kan ta i bruk med hell er AF limiter, dette er svært nyttig ved action fotografering. Tre forskjellige kan programmeres, med begrensning både på front og bakfokus. I praksis fungerer det slik at man forhåndsinnstiller hvilket område fokus skal jobbe på. La oss si at man opplever at fuglene stort sett beveger seg mellom 5 og 15 meter, da kan man sette kamera til bare å fokusere mellom 5 og 15 meter.  Riktig brukt AF-begrensning gjør det mulig å bruke flere fokuspunkter, siden kameraet ikke leter for langt bak eller foran motivet, og sjeldnere låser «feil».

Innstillingene finner du i A1 AF-Limiter

Funksjonen kan programmeres til en knapp (F.eks. på objektivknappen), som når man holder den inne, gir mulighet til kjapt å velge mellom de tre programmerte begrensningene, eller skru dem av.

Det er ikke så lett å gjette avstanden til motivet

Her kan man bruke MF funksjonalitetenPass på at AF Limiter er av og objektiv Limiter er av
Set AF mode til Preset MF og trykk på INFO, nå vil punktet du retter AF mot gi deg distansen med 0,1m presisjon.

PS: Skal du fotografere stjerner kan du sette AF Limiter til 900m Close limit og 999.9m further most Limit. Instillingen vil bli lest som uendelig av kamera.

Image stabilisation

 

Velg Fps Priority, med mindre det er lange lukkertider eller panorering. Kameraet jobber kjappere slik.

Autoiso

Med auto iso kan man tvinge kamera til automatisk å øke iso verdiene, dersom lukkertiden kommer ned på et kritisk nivå. Med auto iso på, vil kamera alltid skyte med raskest mulig lukkertid (Til iso når begrensningene du har satt), og med det sikre deg skarpe bilder. Dersom kamera har nådd maks iso, vil  lukkertidene blir langsomme for å kompensere for lite lys. Auto iso er et tveegget sverd, for ved å gi bort initative til kamera, så gir man samtidig bort muligheten for å være kreativ med for eksempel lange lukkertider og panorering. Uansett er auto iso et meget viktig hjelpemiddel.

 

Auto-iso

Innstillingene til Auto-iso finner du under E1, videre innstillinger finner du i  menyen til høyre ISO-Auto set

 

Auto-iso
Det første valget her er Upper Limit/Default, jeg har valgt at laveste iso skal være 200 – og maks, altså høyeste iso skal være 2000. Kamera vil da starte på 200 iso og øke opp mot 2000 iso dersom det blir mindre lys.

Det neste valget er Lowest S/S Settings, jeg har satt den til 2500/sek. Slik at jeg kan skyte fugler i rask bevegelse.

Auto-iso

På samme måte som du velger iso velger du også autoiso. Se på bildet over, her kan jeg velge 200 iso, 1600 iso eller Auto-iso. Med en dedikert knapp for iso kan man lett svitsje mellom de ulike valgene, se hvor jeg har plassert valg for iso på bildet til venstre.

Dedikert iso knapp
Jeg har lagt ISO valg Fn2 knappen, alltid lett tilgjengelig med pekefingeren. Man trenger ikke ta ansiktet fra søkeren for å endre iso verdiene, det er også med den samme knappen man velger auto-iso.

Slik setter du iso valg på Fn2 knappen.

  • Let opp B i menyen, velg Button Function, velg Fn2 Function, Velg iso/WB

Custom setings 1, 2 og 3

På Olympus OMD MK II har du Custominnstillingene C1, C2 og C3 på , disse kan forhåndsprogrammeres til ulike innstillinger. Jeg anbefaler at du legger innstillingene for “fugl i flukt” på en av disse. Slik kan du raskt gjøre kamera klart for fugler i farta.

Custom modes

Du finner Custom Settings helt øverst i menyen “Shooting Menu 1” Trykk ok,

velg asign to Custom Mode.

Velg 1, 2 eller 3 og velg set

Under finner du enda flere nyttige lenker til fotografering av fugler i flukt.

USING OM-D E-M1 MARK II AUTOFOCUS FOR BIRD PHOTOGRAPHY

Interesant innlegg i Olympus forum om bruk av Tracking