Fokuser med knapp bak på huset

E-M1X og MKII

Jeg husker veldig godt min første tur ut med OM-D E-M1 Mark II. Jeg og noen andre naturfotografer var invitert på Vestlandstur sammen med Olympus Norge. Vi var ute i båt for å fotografere fugl og landskap. Det første jeg begynte å sjekke på kamera var hvordan jeg fikk justert saker som iso, blender og ikke minst hvordan få flyttet fokusknappen til bak på kamera, dit jeg ønsket. For slik er det med de fleste kameraene som kommer rett fra fabrikken. Nesten ingen knapper eller hjul stemmer med det man er vant med fra tidligere. Heldigvis var Morten Hvaal med på turen som levende manual for Olympus. Jeg huket tak i han med en gang og ba om å få fokusknappen bak, isojusteringer der og blendervalg der og eksponeringskompensasjon der og så videre. Dette er innstillinger jeg har i fingrene, ved bytte til nytt kamera er jeg helt avhengig av å få dette på plass. Når Morten hadde gjort innstillingene for meg var vi dus, Olympus og jeg.

For å hjelpe andre som ikke har Morten Hvaal i nærheten, eller kanskje ikke er så veldig glad i å lese manualer, så har jeg satt opp denne siden med noen enkle tips som kanskje gjør fotohverdagen litt enklere.

Det første vi skal se på er hvordan man får flyttet fokusknappen bak på kamera.

Fokusknapp foran eller bak på kamera?

En av de viktigste kamerainnstillingene for meg som naturfotograf er fokuseringen. Det kan gjøres på to måter, enten med utløseren, samtidig som man tar bildet. Eller med en egen dedikert knapp til fokusering bak på kamera. Jeg var veldig tidlig ute med å flytte fokuseringen til knappen bak på kamerahuset. Dette nærmest revolusjonerte min måte å fotografere på. Med fokusknappen bak på kamera kunne jeg legge skarpheten akkurat der hvor jeg ønsket, komponere bildet, og så trykke ned utløseren uten at kamera begynte å fokusere. Jeg klarer nesten ikke å fotografere, hvis jeg får et kamera i hendene som begynner å surre med fokus hver gang jeg rører utløseren. Ja slik føles det etter å ha jobbet med bakfokusknapp en stund, det blir rett og slett forstyrrende når kamera prøver å fokusere hver gang bildet skal tas.

Med fokusknappen bak, så hviler fingeren på fokusknappen hele tiden, klar til å fokusere. En annen finger er på utløseren, klar til å ta bildet. Blir det action, så planter jeg fokus i øyet på fuglen eller dyret, klemmer inn bakfokusknappen, jeg ser raskt om fokus sitter, deretter trykker jeg ned utløserknappen og tar bildene. Ved kontinuerlig fokusering er det bare å holde bakfokusknappen inne sammen med utløserknappen.

Slik får du flyttet fokus til AEL/AFL knappen bak på kamerahuset. Husk du må gjøre dette to steder.

  • Gå til MENU, velg Custom menu A1, velg AEL/AFL trykk ok. Jeg har valgt S-AF trykk på knappen til høyre for OK. Her har jeg valgt MODE 3, klikk ok. Denne innstillingen stiller inn fokusering på AEL/AFL knappen, og eksponering til utløserknappen foran på kamera.
  • Velg så Custom meny B. B står for Button meny og her finner du saker knyttet til knappene eller Buttons. Velg “Button Function“. Klikk ok. Velg AEL/AFL Function klikk knapp til høyre for ok. Velg AEL/AFL. Press button to activate AEL/AFL. Trykk ok.
  • E-M1X Gå til menyen A1-AEL/AFL der vil du finne et nytt menypunkt nederst, “Half Way AF”
    Denne må settes til “Inoperative” for å skru av fokusen foran på kamera. Dette gjelder bare E-M1X.

Gratulerer, nå kan du prøve deg på fokusering med knappen bak på kamera.

 

Olympus E-M1X med 300 4.0 og 1,4 konverter, tilsvarer 840 mm i 24 x 36 formatet. Iso 400 1/50 sek F/5,6.

Med et godt ergometrisk hus har man knapper og hjul lett tilgjengelig, slik at man kan ta full kontroll på eksponeringen uansett lysforhold og uansett om man tar bilde på bredde eller høydeformat.

Olympus E-M1X med 300 4.0, 1/400 sek på iso 800.

Det er en stor forbedring med joystick som kom på E-M1X. Med den er det lett å flytte rundt på fokuspunktene. En annen fordel er at det er en joystick nummer to på E-M1x, denne er lett tilgjengelig i portrettmodus. Nå er det mye enklere å håndtere kamera når man ønsker å ta bilder på høykant. Jeg har ringet in AEL/AFL knappen bak, og joysticken.