OM-D E-M1 Mark II tips & triks

Denne siden er dedikert tips og triks knyttet til OM-D E-M1 Mark II. Siden er under oppbygging, men med tiden så skal det finnes tips og triks om det meste  knyttet til OM-D E-M1 Mark II.

Jeg tar gjerne imot tips, kai@gallerikj.no

Søkeren

Det skal være behagelig å se igjennom søkeren på kamera, og søkerbildet bør komme raskt frem. Den elektroniske søkeren på OM-D E-M1 Mark II kan konfigureres, slik at den oppfører seg akurat slik som du ønsker. Eller i dette tilfellet hvordan jeg som naturfotograf ønsker den skal oppføre seg. Innstillingene finner du i Custom meny I.

  • Custom meny I velg EVF Auto Switch. Jeg har satt denne til Off. Står den på vil søkeren bruker tid til å slå seg på når du tar den til øyet, den vil også justere brightnes automatisk dersom det kommer inn lys. Så jeg anbefaler å slå den av. Stikker fuglen plutselig hodet frem, eller elgen plutselig kommer løpende, så kan jeg miste bilde fordi det tar et halvt sekund før søkeren reagerer hvis den står på auto. Ps: For å kunne svitsje mellom søker å skjerm uten å lukke skjermen må knappen oppe til venstre for søkeren konfigureres slik: B / Button Function / velg knappen og klikk til høyre for ok. I view Selection velger du: Switches between Live View and Super Control Panel. When eye sensor is disabled switches between EVF and rear monitor.Videre har jeg disse innstillingene.
  • Custom meny I / EVF adjust/ Auto Luminance on.
  • Custom meny I / EVF Style: Her har jeg valgt Style 2. Hovedårsaken er at jeg her kan få opp vateret samtidig som jeg har histogrammet på skjermen.
  • Info settings, her har jeg huket av alle.
  • Custom meny I / EVF Grid settings. Hvis du har satt D3 Grid settings til OFF kan du få tilgang til innstillingene her. Ellers vil den være grået ut, i så fall må du inn og sette D3 Grid settings til OFF. Jeg har valgt den nederste rammen da den gir en fin linje oppe og nede som passer godt når man skal jobbe med landskap.OBS! For at søkeren og histogrammet skal vise korrekt eksponering, må D2 / live view boost være OFF.

Ting skjer fort når man jobber som naturfotograf, og jeg ønsker ikke forsinkelser på søker når jeg tar det opp mot øyet for å ta bildet. jeg vil også ha full kontroll på fokus, så den er flyttet til knappen bak på kamera, les mer om dette her.

I menyen I som jeg til nå har snakket om finner vi en liten detalj som bare er helt fantastisk. Half Way Level du finner den under meny I.
Når den er aktivert vill et vater dukke opp i pluss minus linja nederst i skjermen. Slik kan man kontrolere at kamera står rett før man tar bildet.

Jeg jobber alltid med et halvt øye på histogrammet og et halvt øye på motivet. Gjennom søkeren gir histogrammet meg svar på om bildet blir for lyst, eller for mørkt. Da kompanserer jeg raskt ved å dreie på hjulet fremme på kamera, pluss eller minus på eksponeringen. Et lett trykk på utløseren gir meg svar på om horisonten er rett eller skjev.

PS: Det er et must å følge med på histogrammet, og ikke minst korigerere dersom det viser feil.