M.Zuiko 100-400 F5-6.3 IS

Nytt telefoto objektiv fra Olympus

 

 

 

Supertele fra Olympus

Olympus lanserer i dag et objektiv med drømmebrennvidde for enhver naturfotograf, en telezoom som går fra 100 til 400 mm. Det høres kanskje ikke så sprekt ut i 24×36 verden, men husk at med Olympus må man gange brennvidden med to for å få tilsvarende utsnitt som 24×36 eller fullformat. Da snakker vi 200 til 800 mm! Dette er rett og slett en formidabel brennvidde!

Jeg har hatt gleden av å teste objektivet i noen uker og er imponert over hva Olympus har fått til. Husk at dette er et budsjett objektiv, det betyr at det retter seg mot de som ikke kan forsvare det å svi av 60 til 100 000 på et objektiv men derimot finner 13 499,- som dette objektivet koster mer passe. Objektivet har samme robusthet og værtetting som Zuiko Pro serien men som nevnt, dette er ikke et profesjonelt objektiv, de som ønsker det må vente litt til, da kommer nemlig 150-400 fra Olympus, det er et objektiv vi kan stille langt høyere krav til.

 

Til opplysning har jeg kontrakt med Olympus som Olympus Visionary, dette innebærer foredrag for Olympus der jeg forteller om min erfaring med Olympus sitt utstyr, det får jeg betalt for. Artikkelen her skriver jeg fordi jeg er generelt opptatt av foto, Olympus har ikke bedt meg om det, og de betaler heller ikke for at jeg skriver artikkelen.

Tilbake til 100-400 som nå er lansert. Det første man merker seg med objektivet er en tight zoom, man vil også raskt legge merke til at det er en innvendig zoom til forskjell fra Olympus sin 40-150 mm. Jeg merker meg at zoomen er tyngre en på 40-150, mulig dette er en konsekvens av at det er mere glass som skal flyttes på.

Den store fordelen med objektivet var åpenbar da jeg var ute og kikket etter rådyr en tidlig morgen. På enkelte motiver var det fine omgivelser som jeg gjerne ville ha med i bildet, da var det fint å ha mulighet for å zoome ut. Andre ganger ville jeg tett på, igjen så får man et veldig tett utsnitt ved å zoome helt inn. Også på min foringsplass viste brennvidden seg å være ypperlig. Når et ekorn løfter halen og strekker seg opp på to bein er det greit å kunne zoome litt ut for å få med hele speilingen, og slippe å kutte bildet midt i speilingen.

Med en nærgrense på bare 1,3 meter på alle brennvidder kommer man også med dette Olympus objektivet tett på mindre objekter. Forstørrelsesgraden er 0,57. Objektivet har også bildestabilisator. Fokusen oppleves rask og presis, også i dårlig lys.

Til opplysning har jeg kontrakt med Olympus som Olympus Visionary, dette innebærer foredrag for Olympus der jeg forteller om min erfaring med Olympus sitt utstyr, det får jeg betalt for. Artikkelen her skriver jeg fordi jeg er generelt opptatt av foto, Olympus har ikke bedt meg om det, og de betaler helle rikke for at jeg gjør det.

E-M1Mark III 100-400 på 218 mm, blender 6,0 1/500 sekund, iso 1600.

Brennvidden på objektivet er perfekt, men hva med blenderen som starter på 5.0 og går til 6.3? På dette punktet skiller objektivet seg fra proffobjektivet 150-400 som kommer med en fast blender på 4,5. På objektivet som nå lanseres går man fra blender 5.0 og ned til blender 6,3. I praksis betyr dette at man rask vil oppdage at lukkertidene blir uforholdsmessig lange i dårlig lys. Husk også at en brennvidde på 400 mm krever raskere lukkertider en kortere brennvidder for å få skarpe bilder. Her må en selv gjøre sine tester, jeg klarer håndholdt ned mot 1/40 dels sekund på dette objektivet men det er i grenseland. For å få raskere lukkertider er man nødt til å gå opp på ISO. Som ved alle systemer så går kvaliteten litt ned ved høy ISO, derfor forsøker man så langt det er mulig å unngå dette.

E-M1Mark III 100-400 på 335 mm, blender 6,3 1/60 sekund, iso 800.

Av erfaring vet jeg at de beste bildene ikke alltid tas når det er dårlig lys. Jeg vet også at i et fotoskjul får man mange sjanser, ikke bare i dårlig lys, men også med godt lys. Iso 1600 på Olympus gir gode resultater etter min målestokk, farger og dynamikk er fortsatt bra og støyen skaper ikke problemer. Jeg har liten lyst til å gå opp til 3200 eller 6400 iso, mest fordi jeg vet at det alltid kommer bedre lys og muligheter, og det er de bildene jeg jakter på.

Vekten er det heller ikke noe å si på, 1120 gram for et slikt zoomobjektiv må sies å være helt innenfor. På en måned har jeg tatt 10 000 bilder med objektivet, bildeskarpheten er bra, men i en sammenligning med Olympus sin 300 mm merker jeg at motlysegenskapene ikke er like gode. Dette var ingen grundig test, mer et raskt bytte mellom objektivene på samme motiv. Man så da tydelig et mer sløret bilde på 100-400. det er rett og slett større kontrastgjengivelse i Olympus sin 300 mm. Ofte er dette en del av fordelene med fast optikk, det er rett og slett dyrt og vanskelig å få tilsvarende med et slikt zoom objektiv. Det er også en av grunnene til at mange proffe fotografer sverger til fast optikk. Også ved generell bruk vil man få større kontrastgjengivelse på både 40-150 til Olympus og på 300 mm 4.0. Men så er jo spørsmålet om det er noen som i det hele tatt stiller spørsmål om dette når du viser frem et knallbilde der alt sitter. Eller om du i det hele tatt ville kommet tett nok på med et annet objektiv. Objektivet er forøvrig kompatibelt både med 1,4 og 2 ganger telekonverter fra Olympus.

E-M1Mark III 100-400 på 400 mm, blender 6,3 1/50 sekund, iso 200.

E-M1Mark III 100-400 på 400 mm, blender 6,3 1/15 sekund, iso 800.