Mange inntrykk skal fordøyes etter fire flotte dager på Vestlandet sammen med Olympus Norge. Jeg reiste dit sammen med forhandlere og gode naturfotokollegaer for å teste OM-D E-M1 Mark II, heretter bare kalt OM II. Spørsmålet vi stilte oss selv var, hvor bra er Olympus OM II? Før jeg tar den ballen, så må jeg takke Olympus Norge for at de inviterte meg med. Mange trivelige folk å være på tur sammen med, god mat og spennende program. Veldig flott også å treffe Olympus ambassadør Morten Hvaal.

Før jeg reiste på tur la jeg ut et blogginnlegg om mine forventninger til Om II. Du kan les innlegget her.  Det første spørsmålet jeg stilte meg selv var: Hvor mye, om noe i det hele tatt må jeg velge bort av bildekvalitet, til fordel for det som er et mye lettere og mer hendig kamera?

Tidligere har jeg ikke vært så opptatt av hvor mye kamera veier, det har vært andre ting som skuddhastighet, iso-egenskaper og dynamikk som har vært viktigst. Dslr kameraer er store, slik er det bare. Men det kan hende at jeg har endret litt oppfatning etter denne turen, Om II ble nemlig med hjem til låns. I dag ble den med ut på tur, sammen med Nikon D850. Etter en runde med Om II var det 850 sin tur. Etter å ha jobbet med den lille hendige Om II, opplevdes D850 faktisk stor og klumpete. D850 har oppvippbar skjerm, det har også Om II. Men på Olympus kan man vippe skjermen til siden. Dette gjorde makrofotograferingen enda mer gøy. Bildet under er fra morgenturen.

Olympus Om II, iso 320, 60 mm, 2,8 mm, 1/250 sekund.

Selv om bildefilene til Om II ikke har det samme dynamiske omfanget som D850, så er filene overraskende skarpe og fine. På lav iso er det mer en god nok fargedybde så langt jeg har rukket å se. A2 print er ingen problem. Dybdeskarpheten til Om II egner seg særdeles godt til makrofotografering. Om II fungerer også fint på landskap, men her må jeg ta mye mer bilder før jeg kan si noe mer. Bildene jeg tok på turen viser at landskapsbildene på lav iso ser helt fine ut. Støy begynner å bli godt synlig på 1600 iso. Så mye mer en det vil jeg nok ikke gå opp. Det forsvinner også noen detaljer og dynamikk ved høyere iso.

På landskap vil man helst ha en stor brikke som både gir gode detaljer, samt bedre støyegenskaper. Bildene over er tatt med Om II på 1600 iso, f/11 og 1/640 sec. Det nederste er et 100 % utsnitt av det øverste bildet.

Brukervennligheten til kamera synes jeg er bra. Det er mulig å stille inn knapper og hjul slik at de oppfører seg slik man er vant med fra før. Når dette er på plass, så går det veldig greit å bruke kamera. Det som er mest uvant er den elektroniske søkeren, forhåpentligvis er dette bare en tilvenning. På Vestlands turen fikk vi skikkelig møkkavær, det bokstavelig talt bøttet ned. Jeg var høflig nok til å ha kamera under jakka, mens de andre lot kamera dynges ned av regnet. Det viste seg at kamera tålte ekstremværet godt, og at det er unødvendig å pakke det bort i regnvær. Uvant kost for en som er redd for utstyret han bruker.

“Live Composite” er en kompositt-funksjon. I stedte for å ta en eksponering over lengre tid, tar Live Composite flere eksponeringer og setter de sammen til et bilde. Vi testet funksjonen på bildet over. Veldig kult å se hvordan bilde sakte vokste frem etter hvert som lys ble slynget rundt. Kamera passer på at det aldri brenner ut i det lyse, og vil bare legge til nytt lys. Dette må jeg få testet ut på stjernehimmel.

Overraskelsen var stor da jeg tok bildet over. På kamera hadde jeg en 12-100 mm. Jeg begynte å ta noen bilder og gikk nærmere og nærmere. Tanken streifet innom makroen som lå i lomma. Det viste seg at jeg ikke trengte noen makro. Med en nær grense på 45 cm kom jeg nær nok til å fylle søkeren, samtidig ble bakgrunnen visket ut. Bildet er tatt på blender 4.0 og et 1/100 sek på 100 mm. Det er dette fenomenet med den gode dybdeskarpheten som gjør små sensorer så interessant. Objektivets plassering nær bildebrikka endrer på mye av det man er vant med fra dslr.

Lek med linjer. Om II og 60 mm makro. Iso 200, f/2,8, 1/320 sek.

 

Multieksponering Om II og 12-100 mm. Iso 400, 100 mm f/4.0, 1/40 sek.

Blant mange funksjoner finner vi også multieksponering. Dessverre med muligheter ikke Nikon har. Man kan nemlig velge et bilde på kortet til den første eksponeringen, for deretter å komponere bildet mens man ser det første laget.

jeg skal bruke Om II en stund fremover, det skal bli veldig spennende å se hvordan det takler alt det jeg kommer til å utsette den for. Så langt har jeg ikke fått testet kamera der den er aller mest spennende, nemlig på fugl og dyr. 18 bilder i sekundet med kontinuerlig autofokus, og 60 bilder i sekundet med enkeltfokus, det høres brutalt ut. Pro capture virker også veldig spennende. Pro capture sikrer deg bildene du ikke rakk og ta før situasjonen oppsto. Sitter man i skjul og venter på at en situasjon skal oppstå, så lagrer Om II 14 bilder i sekundet, mens du holder utløseren halvveis ned. Når du trykker den helt ned i det situasjonen plutselig oppstår, så er allerede de bildene du ikke rakk å ta lagret på brikke.

Olympus Om II er spekket med funksjonalitet. En ting til som må nevnes er high res. Med denne funksjonen kombineres 8 bilder til et 50 megapixelbilde, her må man forøvrig bruke stativ. Speilløse kamera kan virkelig by på imponerende opptakshastighet og banebrytende nyheter. Om II er mye gøy, i en kraftfull pakke som imponerer. Om jeg nå bytter ut Nikon D850 med Om II? Nei, til det er Nikon 850 ett alt for godt kamera. Men på mange områder får nå Nikon D850 hard konkurranse, samtidig som mange funksjoner bare finnes på Om II. jeg er som sagt veldig glad for å kunne få testet ut Om II videre.

Ps: Tror jeg skal bestille en dome til Om II med det samme. Tenk hvilke bilder man kan ta under vann 🙂

  • 20,4 MP

  • Unik bildestabilisering ved filming i 4K, dette var noe vi fikk vi demonstrert på turen. En 5-akset bildestabilisering gir opptil 6,5 lukkertrinn med korreksjonsytelse.

  • Live compositt er en helt unik måte å gjøre nattopptak på. Perfekt til astrofotografering, Man velger rett modus, starter opptaket så gjør kamera resten. Og det kamera gjør er å ta flere eksponeringer og setter de sammen til et bilde. Man ser hele tiden bak på skjermen hvordan bildet blir. Det legges til nytt lys, uten at det brenner ut i høylys. En utrolig spennende funksjon.

  • Live bulb. Det samme som vi kjenner til fra før i bulb modus. Men her kan du følge med på eksponeringen og stoppe opptaket når du er fornøyd.

  • Multieksponering der du kan se begge bildene samtidig.

  • Em1 mkII har 15fps med mekaniks lukker og 18 fps med elektronisk lukker

  • Tåler regn.

  • Fokusstakking.

  • High Res gir mulighet til 50 megapixelbilde.