Det er ikke kamera, men fotografen som skaper bildet. Likevel diskuteres det heftig hvilket kamera som tar de beste bildene. Nikon versus Canon og Nikon versus Olympus eller Sony. Vi diskuterer dynamikk, støy, brikkestørrelse og så videre. Det har trolig ikke så mye å si for bildene vi tar, og forskjellene er små. Men det er tross alt forskjeller. Jeg gikk i sin tid fra Canon til Nikon, nettopp på grunn av at Nikon en periode hadde langt mindre støy på høy iso en Canon. Det var gode gamle Nikon D3S som fikk kallenavnet “mørkets fyrste”. Så kom Nikon med D800 serien, og nå sist D850. Jeg følte hele veien at det var et riktig og godt bytte fra Canon til Nikon. I ettertid kan man si det var lurt av Nikon og la meg teste Nikon D3S back then.

Så tilbake til august i år, da fikk jeg en telefon fra Øyvind Engøy i Olympus Norge. Han spurte om jeg kunne tenke meg å bli med på tur i oktober for å teste Olympus. Jeg får raskt summet meg, og sier ja. Det var jo snakk om en fire dagers tur til storslått natur på Vestlandet, sammen med et lite knippe naturfotografer. God mat og sosialt samvær kombinert med fotografering og flotte naturopplevelser, da sier man ikke nei. Nikon utstyret må jeg pent legge igjen hjemme, så jeg er en smule spent. Jeg er jo helt grønn på Olympus, men som alt sagt, det er jo ikke utstyret det kommer an på. Jeg har også truffet Olympus gjengen på messer tidligere, og det virker som en veldig trivelig gjeng og dra på tur med.

Valg av kameramerke/utstyr handler i stor grad om fotografens bruksmønster. Og om å finne utstyr som passer til dette. Bildene jeg tar skal brukes til så mye mer en bare til publisering på sosiale medier. Foredrag, bøker og utsmykning av kontorer er en del av hverdagen. Motivområdene mine spenner fra dyr og fugl til makro og storslåtte landskap. Jeg skal også bære med meg fotoutstyret høyt til fjells, og langt til skogs. I tillegg er jeg en selverklært pixelnerd. Bildene skal se bra ut i 100 prosent på en stor dataskjerm. Da vet man at det også duger til det aller, aller meste. Toneomfanget i bildet skal være silkemykt, fargene naturlige og støyen skal ha sin egen karakter. Skarpheten skal også sitte, helst helt ut i kantene. Dette er bare egenskaper til bildefilen, så kommer alle kameraets egenskaper. Være seg skuddhastighet, auto fokus knappeplassering med mer.

Med på turen blir blant annet tidligere Nikon ambassadør (2012-2016) Jari Peltomaki. Han er en av Finlands fremste fuglefotografer. Fra 2016 ble han offisiell Olympus ambassadør. Jari byttet til Olympus fordi han mener fremtiden ligger i speilløse kamera, og at Olympus vil ligge i front i denne utviklingen. Her er link til Jari sin hjemmeside. Jeg har ikke nevnt mye om skuddhastigheten på OM II. Muligheten for 60 bilder i sekundet høres jo ganske så vilt ut. Ellers er det RAW-opptak med 18 bilder pr. sekund og kontinuerlig AF i full oppløsning. Også Pro Capture virker spennende. Med denne funksjonen aktivert begynner kamera å ta bilder bare du trykker lukkeren halvveis, med en buffer som kan ta opptil 14 bilder i full oppløsning. Så snart lukkeren blir trykket helt inn, begynner kontinuerlig modus. Dermed har du mulighet til å gå tilbake i tid, opptil 14 bilder, for å få det riktige bildet uten forsinkelser.

Også den prisberømte dokumentarfotografen Morten Hvaal blir med på turen. Morten Hvaal har dekket konflikter og historiske begivenheter over hele verden for internasjonale media i snart 30 år. Link til Morten Hvaal. Morten er Olympus ambassadør som Jari og vil nok også være med på å fylle inn mine blanke felt på Olympus.

Så hva kan jeg forvente meg av Olympus OM-D E-M1 Mark II som vi skal teste på turen?

Pixelnerden i meg begynner straks og se på brikkestørrelsen og telle pixler. Sammenligner man Olympus Mark II med Nikon D850, så ser man straks noen store forskjeller.

Den store forskjellen på brikkestørrelsen, burde gi Nikon et stort fortrinn i dynamikk og støy. Her er Olympus en skikkelig underdog. Fordelen for Olympus er at kamerahuset blir litt mindre og slankere med sin lille brikke. Det ser vi også på bildet under. Det er forøvrig lenge siden Olympus hoppet av karusellen om å ha flest mulig megapixler. Det er veldig fornuftig av Olympus all den tid pixlene skal presses inn på en liten brikke.

Man burde kanskje sammenlignet Om II med et kamera i samme segment. Men jeg må jo nesten sette OM II opp i mot det kamera jeg bruker i dag. Ikke det at Olympusen nødvendigvis må være så mye bedre, men det er alltid godt å ha noe å sette det opp i mot.

Jeg har bare lest tørre fakta så langt, og på Olympus sine hjemmesider omtales OM II slik “Et avansert system med innovativ teknologi og funksjoner som er designet for å forandre fotoverdenen for alltid med en enestående bildekvalitet.” Det høres spennende ut. Til tross for en liten bildebrikke skal altså kamera levere enestående bildekvalitet. Med tanke på størrelse og vekt på både kamera og objektiver ville det jo vært mye mindre å drasse på når man skal ut på tur.

Tradisjonelt DSLR utstyr, her med Nikon D850 og Nikon D500. For å få med alle gluggene fyller jeg opp Lowepros største sekk, og den er ikke liten. Det er en forlokkende tanke at alt man trenger av fotoutstyr, det kan få plass i en liten beauty bag. Hvis man fotograferer med Olympus vel og merke. Da trenger jeg kanskje ikke lenger solide fjellsko for å bære utstyret, men kan tusle rundt i Crocks.

Hva kan jeg forvente av OM-D E-M1 MarkII?

  • Hvor mye, om noe i det hele tatt, må jeg velge bort av bildekvalitet, til fordel for det som potensielt er et lettere og mer hendig kamera?

  • Er dynamikken brukanes, eller blåser det lett ut i høylys?

  • Og hvordan blir det å gå igjennom en bildesekvens der utløseren er holdt inne for å skyte 60 bilder i sekundet?

  • Må jeg ha to kameraoppsett, eller duger Olympus som ett alt i ett kamera?

  • Hvor godt fungerer det på landskap?

  • Og hvordan er det å bruke Olympus? Meny, søker, plassering av knapper etc?

    Dette skal jeg finne ut av på turen!

Med på turen er også flere andre  naturfotografer fra NN. Pål Hermansen, Dag Røttereng, Jan Magnus Reneflot og Ingebjørg Fyrileiv Guldvik. Felles for oss alle er at vi er lidenskapelig opptatt av å skape bilder. Mandag 9. oktober tar vi turen vestover med Olympus. Nikon utstyret må bli igjen hjemme, skulle gjerne hatt det med. Men fra mandag blir det fokus på Olympus. Jeg gleder meg!