• Fiskeørn Foto: Kai Jensen

Fiskeørn i Nordmarka

Det kribler ekstra godt i villmarkssjela når man får øye på fiskeørna, oftest ser man den utenfor fotohold, høyt svevende over et vann. Ørna på bildet over derimot møtte jeg i Nordmarka. Den satt i et grantre på fint fotohold, og en ekstatisk naturfotograf kunne glede seg over et herlig miljøbilde av fiskeørna i min egen favorittskog Nordmarka. Også kongeørn kan man se i Nordmarka, men det er mer sjeldent og meg bekjent hekker den ikke i Nordmarka. Spesielt er det på kanoturer jeg har observert fiskeørna svevende over et av de mange vannene inne i Nordmarka. Når den har funnet sitt bytte folder den vingene og stuper ned mot vannflaten som en kamikazepilot, splæsj sier det og vannspruten slår til alle retninger. Noen tunge vingeslag så stiger den opp fra vannet med en sprellende ørret i klørne. Et ikonisk bilde som fester seg på netthinnen og man må bare bli imponert over fisketeknikken. Vinterstid er det ikke like lett for fiskeørna å finne mat i Nordmarka, islagte vann er ikke ideelt for en fiskespisende rovfugl. Fiskeørna velger derfor sammen med andre vesteuropeiske venner å overvintre i Afrika sør for Sahara.

Fiskeørna var en gang langt mer tallrik en det den er i dag, forfølgelse av mennesker var nær ved å knekke bestanden. Etter fredningen i Sverige på 50 og 60 tallet tok bestanden seg litt opp, men langt unna glanstiden i forrige århundre. Sur nedbør og forurensning er begrensende faktorer mange steder i våre dager.  Fiskeørna er rødlistet i Norge 2010, nær truet.

Bildet under er fra Dalen i Telemark, her har Jostein Hellevik lagt til rette for naturfotografer med mulighet til å komme tett på fiskeørna.Les mer om Dalen Villmarksenter her

Det nederste bildet er fra Hakadal, en utrolig opplevelse å se ørna stupe ned i Hakadalselva, for deretter å lette til værs med en diger ørret sprellende i klørne!

Fiskeørn Foto: Kai Jensen

Fiskeørn fotografert i Hakadal, den har tatt en stor ørret i Hakadalselva.

By |2016-12-12T18:06:27+00:00juni 17th, 2016|Nyheter fra Galleri Kai jensen|0 Comments

Leave A Comment